Mika Taanila: Mannerlaatta

Mannerlaatta

Mannerlaatta
Mika Taanila
Suomi 2016

Taanilan uutukainen on täyspitkä lettristinen elokuva lentopelosta, turvatarkastuksista ja aikavyöhykkeistä. Mannerlaatta kuvaa tilannetta kuvitteellisessa lentokenttähotellissa Helsinki-Vantaalla. Päähenkilö on saapunut työmatkallaan Tokiosta Helsinkiin ja toipuu hotellihuoneessaan aikaerosta ennen seuraavaa lentoa.

Täysin ilman kameraa syntynyt elokuva pohjautuu runoilija Harry Salmenniemen alkuperäistekstiin. Valkokankaalla vilisevät kuvat ovat syntyneet Taanilan valokopioidessa lentämiseen liittyviä dokumentteja suoraan filmille sekä valottaessa filminegatiivia pimiössä. Materiaalin ja sattumanvaraisuuden tuntu ovat teoksessa voimakkaasti läsnä.

– – –

Mika Taanila (s. 1965) on helsinkiläinen elokuvantekijä ja kuvataiteilija. Taanilan elokuvat sijoittuvat dokumentin, kokeellisen elokuvan ja kuvataiteen välimaastoon. Hänen elokuvansa käsittelevät usein tulevaisuuden utopioita, teknologian haavoittuvuutta sekä ihmisen ja koneen välistä suhdetta.

Taanilan teoksia on nähty merkittävissä ryhmänäyttelyissä, mukaan lukien Aichi Triennale (2013), dOCUMENTA (2012), Shanghai Biennale (2006), Berlin Biennale (2004), Manifesta (2002) ja Istanbul Biennial (2001). Yksityisnäyttelyihin lukeutuvat Nykytaiteen museo Kiasma (2013–14), St. Louisin nykytaiteen museo (2013), TENT Rotterdamissa (2013) ja Galleria Heino (2010).

Taanilan lyhytelokuvia on esitetty yli 300 elokuvafestivaaleilla ja tapahtumissa. Vuonna 2015 Taanilalle myönnettiin arvostettu Ars Fennica -palkinto, Suomen suurin kuvataidepalkinto.

HUOM: Elokuvaesitys on englanninkielinen.

Näytösajat ja lippukauppa:
Aurinkobaletti, la 16.30