Hölmöläinen sinussa itsessäsi

001_UUS_ESIKAAS+DAN_SUPER_FIN

Priit Pärn
Hölmöläinen sinussa itsessäsi

Näyttely
B-galleria
Aninkaistenkatu 5 L 5
Ke 23.8. – Su 3.9.
Ti–Pe / Tis–Fre / Tue–Fri 12–18
La–Su / Lör–Sön / Sat–Sun 12–16
Avajaiset ti 22.8. klo 18-20

Halusimme tai emme, meissä jokaisessa asuu hölmöläinen.

Mutta sitten kasvamme aikuisiksi. Miehistymme. Tai emme miehisty, jos satumme olemaan esimerkiksi naisia. Hullua. Hullua, että jonain hetkenä huomaamme ravistelevalla selkeydellä, ettei häntä enää ole. Ei ole enää sitä hölmöläistä, joka vielä jokin aika sitten hämmästeli suurin silmin maailmaa. Tai siis Hölmöläiskylää. Seisomme Ikea-peilimme edessä ja kysymme: missä hän on? Se hölmöläinen. Hölmöläinen sinussa itsessäsi.

Loppujen lopuksi kyse on vain siitä, miten onnistua säilyttämään sisäinen hölmöläisensä. Ilman häntä elämä kun on järjetöntä – jopa järjettömämpää kuin hänen kanssaan. Tai ehkä toisinpäin.

Näyttely esittelee digitaalisina printteinä Priit Pärnin uudet kuvitukset Eno Raudin Kilplased-kirjaan, joka on vironkielinen sovitus Friedrich Reinhold Kreutzwaldin Hölmöläiset-taruista. Pärnin näyttely on osa Turku Animated Film Festivalia, jonka kutsumana Pärn saapuu takaisin Turkuun. Näyttelyn lisäksi häneltä nähdään Turussa retrospektiivi hänen ja puolisonsa Olga Pärnin animaatioelokuvista sekä näytökset heidän ohjauksessaan Turussa ja Tallinnassa valmistuneista opiskelijaelokuvista.

priit-parn
Priit Pärn (s. 1946, Tallinna)

Karikatyristina, kuvittajana ja graafikkona 1960-luvulta alkaen toimineen Priit Pärnin töitä on esitetty kymmenissä yksityisnäyttelyissä ympäri Euroopan. Pärn on työskennellyt AD:na ja animaatio-ohjaajana Tallinnfilm Studiolla vuodesta 1976 sekä Eesti Joonisfilm Studiolla vuodesta 1994.

Yli kahdessakymmenessä elokuvakoulussa opettanut Pärn on yksi Turun Taideakatemian animaatiolinjan perustajista. Hän toimi linjan taiteellisena johtajana vuosina 1994–2007, ja perusti vuonna 2006 animaatiolinjan myös Viron taideakatemiaan, jossa hänellä on professuuri.

Pärn on toiminut lukuisissa lyhytanimaatioissa niin ohjaajana, käsikirjoittajana kuin AD:nä. Hänelle on myönnetty kansainvälisillä elokuvajuhlilla yli 80 palkintoa sekä peräti kuusi elämäntyöpalkintoa.