TAFF fyller på sitt program!

TAFF bjuder in tiotals internationella gäster – en av dem är Jonas Odell, en svensk regissör som har skapat musikvideon för bland annat Rolling Stones, U2 och Franz Ferdinand. Odell är känd för att blanda dokumentärt material och animation. Hans kortfilmer som berör allt från kidnappningen av en politiker till spelmissbruk och den första sexuella upplevelsen har visats och belönats på många internationella festivaler.

Svensk animationskonst visas även i ett program sammanställt av föreningen Swedish Animation and Visual Arts. SAAVAs samtida program består av fabler för både barn och vuxna; abstrakta dokumentärer och apokalyptiska musikaler. Deras retrospektiva program bjuder på en kavalkad av filmer animerade i Sverige under det senaste decenniet.

På festivallördagen får man njuta av den amerikanska äventyrsfilmen En försvunnen värld (1925) och Maajos oemotståndliga livemusik. Visningen fick sin premiär på Loud Silents Festival i Tammerfors där den blev en stor succé. Ett urval av årets finaste animerade musikvideor har samlats ihop i den redan traditionella Playlist-screeningen.

I år visar TAFF ännu flera långfilmer. Det storslagna och vackert animerade mytologiska äventyret Big Fish & Begonia för tankarna till Studio Ghibli. Dockfilmen Captain Morten and the Spider Queen berättar om en pojke som drömmer om att bli sjökapten. För skolgrupper ordnas en visning av Gordon & Paddy, en svensk animation om grodan Gordon, len erfaren kommissarie, och om musen Paddy, hans nya assistent som jagar nöttjuvar.

I festivalprogrammet finns det gott om filmer skapade av några av Europas mest berömda regissörer. Belgiska Emma de Swaef och Marc James Roels skapar fluffiga animationer som har förtjusat publiker runt världen. This Magnificient Cake fick sin premiär i Cannes och tog hem Grand Prix-segern i Animafest Zagreb. Oh Willy…, en berättelse om en deprimerad kontorsråtta i medelåldern som blir nudist,  har vunnit över 80 internationella filmpriser.

På festivallördagen firas också den allra första Turku Öl Film Festival. På Bar Ö serveras det sju fina kortanimationer med matchande öl.