TAFFs inhemska program firar animationskonstens färggranna mångfald

Den tredje Turku Animated Film Festival ordnas i Åbo den 29.8–2.9 2018. Festivalens finska gäster består av Antonia Ringbom, Pasi “Sleeping” Myllymäki och Malakias.

Den finländska animationens grand old lady Antonia Ringbom har jobbat med animation över fyra årtionden. Ekologi, tolerans och barns rättigheter är återkommande teman i hennes färggranna filmer. Ringboms nyaste verk inkluderar Sinnebilder, en serie animerade kortfilmer om psykisk ohälsa.

Pasi “Sleeping” Myllymäki regisserade nästan 50 Super 8-filmer mellan 1976 och 1985, innan han slutade göra film. Myllymäki, som inspireras av punkrörelsens DIY-mentalitet, har skapat sina experimentella kortfilmer till exempel genom att skjuta och skrapa på filmremsan. År 2017 var Myllymäki en av konstnärerna i utställningen i Nordiska paviljongen på Venedigbiennalen.

I Malakias anarkistiska kortanimationer  finns det gott om levande döda, mer eller mindre sympatiska apor och förlorad oskuld. Regissören är en passionerad handarbetare: han använder till exempel modellera, ritningar, smalfilm, urklipp ur tidskrifter och gamla porrkasetter som material till sina filmer. Malakias jobbar även som illustratör och grafisk formgivare för TAFF.

För levande animationskultur

Video Art Festival Turku, VAFT, är en festival som ordnas årligen i Åbo och som vill visa videokonst i överraskande utrymmen, utanför muséer och gallerier. Det tvååriga samarbetet mellan TAFF och VAFT fortsätter med två filmvisningar som blandar animation och videokonst och som kan ses på båda festivalerna. TAFFs screening visas under VAFT på torsdag den 24:e maj.

Animaatiokilta, Finlands enda förbund  för animatörer, fyller 20 år. Deras jubileumsvisning består av filmer skapade av Animaatiokiltas medlemmar. De galnaste animerade kortfilmerna gjorda i Åbo Konstakademi och dess föregångare TUTVO visas  i en screening som sträcker sig från 90-talet fram till idag. Animatricks, den äldsta animationsfilmfestivalen i Finland,  presenterar ett urval av finska kortanimationer som belönats på festivalen i sin visning.

– –

Psst! TAFFs arbetsgrupp kuraterar filmvisningar som visas året runt både i Finland och utomlands. Innan festivalen kan man njuta av TAFF-visningar på Bar Ös Leffakerho på tisdag den 22.5, på Åbo Medeltidsmarknad i juni och på SINFF (Savonlinna International Nature Film Festival) i augusti.

Bild: Pasi ”Sleeping” Myllymäki: Salamat iskevät kirkkaalta taivaalta, 1981.