TAFFin kotimainen ohjelmisto raottuu

Kolmannen Turku Animated Film Festivalin vieraita ovat muun muassa Antonia Ringbom, Pasi ”Sleeping” Myllymäki sekä Malakias, joiden töitä esittelevät retrospektiivit nähdään osana festivaaliohjelmistoa. 

Animaation parissa yli neljä vuosikymmentä työskennellyt Antonia Ringbom on suomalaisen animaatiotaiteen grand old lady, jonka värikylläisten elokuvien toistuvia teemoja ovat ympäristönsuojelu, suvaitsevaisuus sekä lasten oikeudet. Ringbomin tuoreimpiin ohjauksiin lukeutuu animaatiodokumenttisarja Mielikertomuksia, joka perustuu psyykkisiä ongelmia kohdanneiden henkilöiden kertomuksiin. TAFF esittää Ringbomin elokuvia sekä aikuisille että lapsille suunnatuissa näytöksissä.

1970- ja 1980-luvuilla tuottelias Pasi ”Sleeping” Myllymäki ehti loihtia liki 50 kokeellista Super 8 -lyhytelokuvaa ennen elokuvaurasta luopumistaan. Hänen punk-estetiikkaa huokuvat työnsä sisältävät elementtejä graafisesta suunnittelusta performanssiin, ja niiden välineinä on hyödynnetty niin ampuma-aseita kuin filmille raaputtamista. Myllymäen elokuvia nähtiin viime vuonna Venetsian biennaalin Pohjoismaisessa paviljongissa.

Sovinnaisuutta kaihtavan animaatioanarkisti Malakiaksen töissä seikkailevat elävät kuolleet, enemmän ja vähemmän sympaattiset apinahahmot sekä kadotettu viattomuus. Intohimoiseksi käsityöläiseksi tunnustautuvan ohjaajan hyppysissä animaatioksi taipuvat niin muovailuvaha, piirrokset, kaitafilmikuva, paperileikkeet kuin vanhojen pornokasettien tarinat. Töissään ihmisyyden ja kuolevaisuuden teemoja tutkiva Malakias toimii myös kuvittajana ja TAFFin graafikkona.

 

Vireän animaatiokulttuurin puolesta

Elokuvantekijöiden lisäksi TAFF juhlii muita animaatiotaiteen parissa työskenteleviä toimijoita. Video Art Festival Turku, VAFT, on Turussa vuosittain järjestettävä festivaali, joka haluaa tuoda videotaidetta odottamattomiin paikkoihin museo- ja galleriatilan ulkopuolelle. TAFFin ja VAFTin yhteistyö on poikinut animaation ja videotaiteen rajoilla tasapainoilevia näytöksiä kummankin festivaalin ohjelmistoon. Turku Animated Film Festivalin näytös nähdään tällä viikolla vietettävässä VAFTissa torstaina 24.5.

Vuonna 1998 perustettu Animaatiokilta (ent. Animaatioklinikka) on valtakunnallinen ja maamme ainoa animaationtekijöiden ammattilaisjärjestö. Killan 20-vuotista taivalta juhlistava ulkoilmanäytös tekee läpileikkauksen järjestön jäsenten lyhytanimaatioihin. Turkulaisen animaation lähihistoriaan kurottaa kokeilemisen vapautta pursuava  näytös, jossa katsellaan Turun taideakatemian ja sen edeltäjän, Turun taiteiden ja viestinnän oppilaitoksen opiskelijoiden töitä 1990-luvulta tähän päivään. Myös Suomen vanhin animaatioon keskittyvä elokuvafestivaali, Helsingissä vuodesta 2000 juhlittu Animatricks esittelee TAFFissa joukon palkitsemiaan kotimaisia animaatioelokuvia.

– –

Psst! TAFFin työryhmän kuratoimia lyhytanimaationäytöksiä esitetään ympärivuotisesti niin Suomessa kuin ulkomailla. Ennen elokuista festivaalia TAFF-näytöksiä on tarjolla Bar Ö:n Leffakerhossa tiistaina 22.5., Turun Keskiaikaisilla markkinoilla kesäkuussa  sekä Savonlinnan kansainvälisellä luontoelokuvafestivaalilla elokuussa.

Kuva: Pasi ”Sleeping” Myllymäki: Salamat iskevät kirkkaalta taivaalta, 1981.