Turku Animated Film Festival on tänä vuonna TAFF Pro

Suomen ihastuttavin ja suurin animaatioelokuvafestivaali Turku Animated Film Festival – eli TAFF – ilmestyy Turkuun tänä vuonna tavanomaista pienimuotoisempana. Luvassa on animaation ammattilaisille suunnattu tapahtuma TAFF Pro, jonka kyljessä järjestetään myös yleisölle suunnattu animaatiopäivällinen ja muutama elokuvanäytös.

’’Viisivuotias TAFF on perustettu animaation tekijöiden ja yleisön kohtaamispaikaksi. Suurista toiveistamme huolimatta kävi hiljalleen selväksi, että epävarman tilanteen ja yhä voimassa olevien matkustusrajoitusten takia emme voisi taata vierailijoille täyttä TAFF-kokemusta tänä vuonna. Halusimme pitää kiinni TAFFin yhteisöllisyyteen ja kohtaamisiin perustuvasta hengestä, ja siksi emme myöskään siirtäneet festivaalia kokonaan verkkoon’’, toteaa festivaalijohtaja Kimmo Sillanmikko.

Yleisölle: näytöksiä ja animaatiopäivällinen

Yleisölle on tarjolla tänä vuonna elokuvanäytöksiä Manillassa ja Kakolassa. Keskiviikkona 26.8. päästään nauttimaan ruuan ja animaation herkullisesta kombinaatiosta: luvassa on Ravintola Kakolanruusun sellikabinetissa järjestettävä Kakolan pidot -kattaus elokuvilla kyyditettynä. Jokaiselle ruokalajille on valittu oma lyhytanimaationsa, ja esittelyt kuullaan niin ruuista kuin lyhäreistäkin.

Torstaina 27.8. Manillassa nähdään animaatiota ja dokumentaarisuutta yhdistäviä elokuvia. Ohjelmistossa on sekä animoitujen dokumenttien näytös, että romanialaisen Anca Damianin ohjaama pitkä elokuva The Magic Mountain. Näytöksiin on rajallinen yleisökapasiteetti. Aikataulu, tarjonta ja tiedot lipuista päivittyvät kesän mittaan, joten tiedotustamme kannattaa seurata.

Kuva: Paavo Pykäläinen Photography

TAFF Pro animaation ammattilaisille

Turun Manillassa toteutuu 26.–28.8.2020 pääasiassa elokuva-alan ammattilaisille suunnattu tapahtuma TAFF Pro. Nyt ensimmäistä kertaa järjestettävän tapahtuman teemana on animaation ja dokumentin yhdistäminen. TAFF Pro koostuu koko elokuva-alalle avoimista luennoista, myös yleisölle suunnatuista elokuvanäytöksistä sekä työpajasta, johon on valittu suomalaisten animaation ja dokumenttielokuvan ammattilaisten kehittelyvaiheessa olevia projekteja.

Kehittelytyöpajaan tuli huikeat 23 kovatasoista hakemusta, joista kahdeksan valittiin itse työpajaan. Kaikki projektit yhdistävät animaatiota ja dokumentaarista kerrontaa, ja teemat olivat ajanmukaisia: esimerkiksi sukupuoli, kehollisuus sekä etnisyyteen ja pakolaisuuteen liittyvät kysymykset nousivat esiin.

Työpajassa meritoituneet kansainväliset ohjaajat ja tuottajat Uri ja Michelle Kranot sekä Anca Damian antavat palautetta suomalaisille tekijöille ja auttavat heitä teosten viemisessä eteenpäin.

TAFF Pro:ta tukevat Suomen elokuvasäätiö, AVEK ja Scene Turku.

Entistä tykimpi TAFF vuonna 2021

Festivaalin kansainvälisiin kilpasarjoihin haki keväällä yli 2000 valmista lyhytelokuvaa – huomattavasti enemmän kuin koskaan aiemmin. Festivaaliin tavallisesti kuuluvia kilpasarjoja ei kuitenkaan järjestetä tänä vuonna. Sen sijaan kerätään luovia voimia ensi vuoteen, jolloin haku aukeaa uudestaan. Elokuvat vuoden 2021 kilpasarjoihin valitaan sekä tämän että ensi vuoden kilpailusadosta.

Seuraava varsinainen TAFF pidetään 25.–29.8.2021. Tuolloin tarjolla on jälleen kattavampi valikoima animaatioelokuvia sekä karkelointia kellon ympäri.

’’Koska tänä vuonna kekkerit jäävät pienemmiksi, ensi vuonna haluamme panostaa festivaaliin entistäkin suuremmin’’, Sillanmikko sanoo.

Kuva: Paavo Pykäläinen Photography