Esitysajat

Vanha viinatehdas,
torstai 25.08.2022
-
TAFF Pro 1 & 2

Vanha viinatehdas,
perjantai 26.08.2022
-
TAFF Pro 3, 4 & 5

Esitettävät elokuvat

TAFF Pro 1:

Hanneriina Moisseinen: Sarjakuvataiteilija ja animaatio-ohjaaja.
(Masterclass)

Torstai, 12:00.

Sarjakuvantekijä animaatiotaiteilijana.

Sarjakuvien tekeminen vaatii kovasti aikaa, mutta animaatio on ylättäen Hanneriinalle nopea ilmaisun muoto.

Hanneriina Moisseinen, (s. 1978 Joensuussa) on kuvataiteilijataustainen sarjakuvataiteilija ja taiteen maisteri, joka on palkittu muun muassa Sarjakuvataiteen valtionpalkinnolla, Suomen Taideyhdistyksen William Thuring -nimikkopalkinnolla sekä Puupäähatulla. Moisseinen on julkaissut tähän mennessä neljä sarjakuvateosta, joista tunnetuimmat ovat teokset Isä (2013) ja Kannas (2016), sekä ohjannut animaatioelokuvat Syntymäpäivä (2014) ja Kulkuri, joka rakasti kirjoja (2017). Moisseinen asuu ja työskentelee Helsingissä.
Kuva: Henry Söderlund

 

TAFF Pro 2:

Maria Björklund: Sarjakuvan ja animaation sekatyöläinen
(Masterclass)

Torstai, 14:00.

Sarjakuvataiteilija ja animaationtekijä Maria Björklund on työskennellyt molempien ilmaisumuotojen parissa, niin kaupallisissa, kuin taiteellisesti kokeellisissa  projekteissa. Tällä hetkellä hän sovittaa omaa sarjakuvaansa Planeetta Z lasten animaatiosarjaksi.

Maria Björklund on helsinkiläinen animaationtekijä, sarjakuvataiteilija ja kuvittaja, jonka skaalaan kuuluu yhtä lailla kokeellinen elokuva kuin söpöjen hahmojen suunnittelu. Björklund on osallistunut lukuisiin näyttelyihin eri puolilla maailmaa niin sarjakuvilla, animaatioilla kuin muillakin teoksilla. Viime vuosina hänen näkyvin projektinsa on ollut Helsingin Sanomien Nyt-liitteessä sarjakuvana alkunsa saanut Planeetta Z. Tällä hetkellä Planeetta Z:sta on tekeillä animaatiosarja.

TAFF Pro 3:

Tekijänoikeuksien hallinnointi: Sarjakuvataiteilija kohtaa animaatiostudion
(Panel)

Perjantai, 10:00.

Kun sarjakuvataiteilijan teoksesta aletaan suunnitella animaatiota, herää monia kinkkisiä kysymyksiä: Mitä tapahtuu tekijänoikeuksille? Mitkä ovat alkuperäisteoksen tekijän mahdollisuudet vaikuttaa lopullisen animaation sisältöön ja ilmeeseen? Entäpä oheistuotteet? Keskustelussa käsitellään näitä ja muita keskeisiä tekijänoikeuskysymyksiä taiteilijan ja animaatiostudion näkökulmista. Keskustelussa mukana Kopioston lakiasiainjohtaja Kirsi Salmela, Pyjama Filmsin tuottaja Terhi Väänänen sekä kuvittaja ja animaattori Rakastaja Robert, jonka gradu ”Bad to the Boner: The role of IPR in creating your own animation brand” toimii pohjana hänen innostaville, mutta käytännönläheisille näkemyksilleen tekijänoikeuksien hallinnasta. 

TAFF Pro 4:

JP Ahonen ja Samppa Kukkonen: Tapaus Belzebubs - Sarjakuvasta animaatioksi
(Masterclass)

Perjantai, 12:00.

Sarjakuvataiteilija JP Ahonen ja animaatio-ohjaaja Samppa Kukkonen kertovat kuinka Belzebubs sarjakuva kääntyy animaatioksi. Mitä kaikkea sarjakuvan sovittaminen animaatioksi sisältää? Minkälaisia ongelmia ja iloisia yllätyksiä prosessissa ilmeni?

JP Ahonen on tamperelainen sarjakuvantekijä ja kuvittaja. Kulttisarja Villimmän Pohjolan ohella hänet tunnetaan Belzebubs-nettisarjakuvastaan, jota on käännetty lukuisille kielille. Henkilökohtaisena terapiaprojektina syntynyt Belzebubs on sittemmin muovautunut poikkitaiteelliseksi konseptiksi, joka yhdistelee sarjakuvaa, musiikkia ja animaatiota. JP työstää paraikaa Belzebubsista animaatiosarjaa yhdessä Pyjama Filmsin ja YLE:n kanssa.

Samppa Kukkonen on Turun seudulla asusteleva animaatio-ohjaaja ja yksi animaatiostudio Pyjama Filmsin perustajista ja osakkaista. Kukkonen on työskennellyt animaation parissa vuodesta 2002 lähtien keskittyen musiikkivideoiden ja mainostuotantojen lisäksi lyhytelokuviin. Kukkonen on myös yksi Turun Anikistit ry:n perustajajäsenistä. Ohjattuaan yksitoista lyhytanimaatiota Gigglebugin animaatiosarjaan Keltainen Lumimies, Kukkonen on keskittynyt ohjaamaan ensimmäistä omaa lyhytelokuvaansa nimeltä Polkuvene.

TAFF Pro 5:

Sarjakuva ja animaatio – sukulaisia?
(Panel)

Perjantai, 14:00.

Sarjakuvan ja animaation tekijät keskustelevat sarjakuvan ja animaation sukulaisuussuhteesta. Mukana keskustelussa Hanneriina Moisseinen, Maria Björklund ja Janne Kukkonen, jonka Voro-sarjakuvasta on kehitteillä ranskalainen animaatiotuotanto, sekä Pyjama filmsin tuottaja Terhi Väänänen, jolla on kokemusta useammasta sarjakuvaan pohjaavasta tuotannosta. Paneelissa pohditaan mm. miten toimia, jos haluaa omasta sarjakuvasta animaatioelokuvan.