09.07.2024
TAFF Pro 2024 keskittyy adaptaatioihin ja animaatioon
TAFF Pro kokoaa yhteen suomalaisia ja kansainvälisiä animaatiotaiteilijoita ja pyrkii edistämään animaatioalan elinvoimaisuutta tarjoamalla uusia ideoita ja kontakteja alan toimijoille ja opiskelijoille. Tämän vuoden festivaalin ammattilaisohjelma järjestetään 22.–23. elokuuta, ja teemana on tällä kertaa adaptaatiot!
Esittelyssä TAFF Pro:n huikea kokoonpano
Torstaina 22.8. Leo Viirret pitää luennon ja työpajan tarinankerronnasta. Viirret tarkastelee erityisesti henkilökohtaisten sekä universaalien totuuksien paljastamista taiteessa. Pohdimme vastauksia muun muassa seuraaviin kysymyksiin: Miten kirjoittaja voi löytää totuuksia paljastettavaksi? Miten voi varmistaa, että kirjoittajan oma henkilökohtainen totuus resonoi yleisön kanssa universaalina totuutena? Ilmoittaudu käsikirjoitustyöpajaan täällä!
Perjantaina 23.8. TAFF Pro syventyy teemaan Niki Lindroth von Bahrin ja Katariina Lillqvistin puheenvuoroilla. Iltapäivällä sukellamme Mika Koskisen moderoimaan paneelikeskusteluun käsikirjoittamisesta Lindroth von Bahrin, CHRZUn ja Katja Ketun kanssa. Tuskin voimme välttyä puhumasta myös jonkin verran tekoälystä! Perjantaipäivä ja TAFF Pro päättyy odotettuun Adapted Classics -näytökseen, jossa esitetään animaatioelokuviksi sovitettuja klassikkotarinoita.
Olemme nyt myös avanneet akkreditointihaun animaatio- ja elokuva-alan ammattilaisille sekä opiskelijoille! Akkreditoituneena voit ostaa akkreditointipassimme, joka oikeuttaa pääsyn kaikkiin näytöksiimme sekä TAFF Pro -ohjelmaan.
Kurkista vuoden 2024 TAFF Pro:n aikatauluun täällä ja hae akkreditointia »
Tutustu vieraisiimme
Leo Viirret on monipuolinen käsikirjoittaja, joka on tehnyt uraa eri tyylilajeissa ja formaateissa 1990-luvun lopulta lähtien. Hänen tuotantonsa käsittää lyhytelokuvia, kokoillan elokuvia ja tv-sarjoja, jotka on näyteltyjä sekä tuotettu käyttäen 2D-, 3D-, stop motion- ja motion capture -animaatiotekniikoita. Viirretin töitä kuvaa monipuolisuus, mutta suurelle osalle hänen töistään on ominaista komediallinen ote. Luovan työnsä lisäksi Viirret on kutsuttu luennoimaan lukuisiin yliopistoihin ja ammattikorkeakouluihin.
Niki Lindroth von Bahr on Tukholmassa asuva taiteilija ja animaatio-ohjaaja. Hänen palkittuja lyhytelokuviaan Something to Remember (2019), The Burden (2017), Bath House (2014) ja Tord and Tord (2010) on esitetty muun muassa Cannesin, Berlinalen, Toronton ja Sundancen festivaaleilla. The Burden on ensi-iltansa jälkeen vuonna 2017 voittanut 82 palkintoa, muun muassa Cristal-palkinnon parhaasta lyhytelokuvasta Annecyssä, parhaan kansainvälisen lyhytelokuvan palkinnon Torontossa ja Guldbaggen-palkinnon parhaasta lyhytelokuvasta. Niki valmistui kuvataiteen maisteriksi The Royal Institute of Artista vuonna 2016. Vuodesta 2024 lähtien Niki on ollut Oscar-akatemian jäsen.
Katariina Lillqvist on suomalainen ohjaaja ja käsikirjoittaja, joka asuu ja työskentelee Tšekissä ja Ruotsissa. Hän on Camera Cagliostro -elokuvaosuuskunnan (FI/CZ) puheenjohtaja ja Prahassa sijaitsevan Mikulandska Art Residency -taidekeskuksen kuraattori. Lillqvist on työskennellyt yli 30 vuotta tšekkiläisten animaatiotaiteilijoiden kanssa ja luonut 20 stop motion -animaatiota sekä dokumentteja, radio-ohjelmia ja installaatioita. Hänen teoksensa ovat voittaneet lukuisia palkintoja ja palkintoja tärkeimmillä elokuvafestivaaleilla eri puolilla maailmaa, muun muassa Berliinin elokuvajuhlien hopeisen karhun, Annecyn animaatiofestivaalin erikoispalkinnon ja Lleidan animaatiofestivaalin Master of Animation -palkinnon.
Katja Kettu on palkittu kirjailija, jolla on vahva ja ainutlaatuinen ääni. Alun perin Rovaniemeltä kotoisin oleva Kettu valmistui animaatio-ohjaajaksi Turun Taideakatemiasta vuonna 2001 ja on opiskellut myös Tampereen yliopistossa ja National Film and Television Schoolissa (NFTS) Isossa-Britanniassa. Hänen esikoisromaaninsa Surujenkerääjä (2005) oli ehdolla Helsingin Sanomien kirjallisuuspalkinnon saajaksi ja voitti Tiiliskivi-palkinnon, mutta läpimurtonsa Kettu teki romaanillaan Kätilö, joka voitti Kalevi Jäntti -palkinnon, Runeberg-palkinnon ja Kiitos kirjasta -mitalin, ja josta tehtiin elokuva vuonna 2015.
Christer CHRZU Lindström (s.1977) on animaatio- ja näytelmäelokuvaohjaaja, joka myös tuottaa, näyttelee, puvustaa, maskeeraa, lavastaa, säveltää, leikkaa sekä käsikirjoittaa. Lindströmin filmografia koostuu palkituista lyhytelokuvista, sekä animaatioista, dokumentti- että näytelmäelokuvista. Ohjaajan ensimmäinen kokoillan elokuva valmistui viime vuonna. Lindström tunnetaan myös Turun Taideakatemian animaatiolinjan animaatiokerronnan opettajana.
Mika Koskinen on animaatio-ohjaaja, tuottaja ja animaatiotaiteilja. Koskinen on ohjannut ja tuottanut useita lyhytanimaatioita, jotka ovat kiertäneet elokuva- ja animaatiofestivaaleilla niin Suomessa kuin lukuisissa maissa ympäri maailmaa. Hän on tehnyt useita animaatioprojisointeja museoihin ja julkisiin tiloihin, kuten Tampereen Muumimuseoon ja Porin Rakastajat-Teatteriin. Koskinen käyttää töissään piirrosanimaatiota, mutta eri tekniikoiden yhdisteleminen tarinaan tukevaksi kokonaisuudeksi kiinnostaa häntä. Koskinen on myös opettanut animaatiota ja hän on ollut usean vuoden ajan mukana animaatioalan järjestötoiminnassa.