25.04.2024

Wolf and woman are dancing on blue backgroud. Drawing style
Kansainvälisesti palkittu animaatiotaiteilija Heta Jäälinoja on luonut festivaalin ilmeen tälle vuodelle. Hetan tekemässä julisteessa ja festivaalin trailerissa pariskunta on kiihkeän tanssin pyörteissä.

TAFFin festivaalijohtaja Annika Dahlsten haastatteli Hetaa.

A: Heta, mistä sait idean TAFFin visuaaliseen ilmeeseen?

H: Ajattelin, että olisi kiva piirtää tanssia. Fiilistelin musaa työhuoneella ja löysin Ville Leinosen “Kimaltavia unelmia” -albumin uudelleen. Siinä on härskin romanttista ja pateettista meininkiä, timanttibuutseja ja muuta, ja sen kuuntelu ilahdutti mua suuresti tätä tehdessä. Ehkä vähän inspiroikin. Lukevan naishahmon ulkomuotoa inspiroivat Meg Ryanin housupukutyylit “Kun Harry tapasi Sallyn” -elokuvasta.

A: Ihailen soljuvaa ja taitavaa piirrosjälkeäsi! Miten itse kuvailisit tyyliäsi?  

H: Tykkään lennokkaasta jäljestä ja sellaista kohti pyrin. Luonnosmainen tyyli antaa paljon anteeksi piirrosanimaation välikuvissa, mikä sopii minulle, koska olen aika laiska. 

A: Teet etupäässä piirroselokuvia, miksi?

H: Teen piirroselokuvia, koska nukkien näpertely ei kiinnosta, mutta frame by frame -masokismi kuitenkin kiinnostaa.

A: Teet animaatioelokuvien lisäksi kuvitustöitä. Miten nämä eroavat työt eroavat toisistaan? Entä niiden ideointi?

H: Tämä TAFF-juliste oli ensimmäinen kuvitustyöni vuosiin ja siitä kiva, että sain vapaat kädet. Toisaalta tekeminen kesti ikuisuuden, kun en osannut selkeästi ajatella, miten siirtää analoginen kuva ja teksti digitaaliseen muotoon. Animaation workflow on enemmän lihasmuistissa.

A: Viimeisin elokuvasi “Nun or Never!” palkittiin yleisön suosikkina viime vuoden TAFFissa. “Nun or Never!” on kiertänyt elokuvafestivaaleja ympäri maailmaa ja voittanut lukemattomia palkintoja. Itse asiassa elokuva on voittanut 24 palkintoa ja kunniamainintaa, melkoinen saavutus! Miltä menestys tuntuu?

H: Filmin menestys antaa kyllä itsevarmuutta, että voin jatkaa valitsemallani tiellä. Kun uuden elokuvaprojektin aloittaa, arroganssi valitettavasti karisee, ja joutuu saman epävarmuuden eteen kuin joka kerta. Tämän vuoksi koitan lämmitellä edellisen elokuvan leimussa niin pitkään kuin mahdollista. Olen myös hieman pettynyt, ettei loistelias elokuvamenestys ole vielä tehnyt minua rikkaaksi, vaan joudun edelleen nyhräämään rahaa kokoon sieltä sun täältä.

A: Mikä suhde sinulla on TAFFiin? 

H: TAFF merkitsee minulle lämmintä animaattoreiden kokoontumispaikkaa ja huipputason kuratoitua animaatio-ohjelmistoa. Toivoisin, että enemmän ihmisiä animaation sisä- ja ulkopuolelta löytäisi tiensä TAFFiin ja elokuisen lämpimään Turkuun.

A: Lähetä terveisiä TAFFin vieraille!

H: Nauttikaa elokuvista ja toisistanne!

Heta Jäälinoja (s.1989) on opiskellut animaatiota Turun Taideakatemiassa ja valmistunut maisteriksi Viron Taideakatemiasta 2016. Hänen lopputyönsä, animaatioelokuva  “Penelope” (2016, Viron taideakatemia) on voittanut lukuisia palkintoja, mm. Tampere Film Festivalin kotimaisen elokuvan pääpalkinnon 2017. Elokuva oli ehdolla parhaan lyhytelokuvan Jussi-palkinnon saajaksi 2018.

Hetan elokuva ”Nun or Never!” (2023, Böhle Studios) on kansainvälisesti palkittu piirrosanimaatio, joka on voittanut mm. Annecyssa sekä yleisöpalkinnon että Ranskan tv:n palkinnon. 11-minuuttinen piirrosanimaatio kertoo nunnasta, jonka maanalainen löytö rikkoo luostarin harmonian ja sotkee päähenkilön mielenrauhan.

Hetan sydäntä lähellä ovat romanttiset komediat ja salmiakkijäätelö.

Animaatio-ohjaaja Heta Jäälinoja seisoo vihreän pensaan edessä
Heta Jäälinoja. Photo: Erik Liiv